Verken de Bourgogne in 72 uur

Afgelopen najaar verkende we de Bourgogne via een wel heel toepasselijke route. Via een keur aan lokale lekkernijen, proeverijen en een ontspannen, gemoedelijke sfeer ontdekten we deze goedlachse regio. Laat je in dit artikel meevoeren in een ‘slow travel’ tempo, langs tal van leuke, en lekkere adresjes die je ontdekt langs de route die luistert naar de naam Vallée de la Gastronomie.

Vallée de la Gastronomie

Halverwege de “Route du Soleil” ligt de Bourgogne, of Bourgondië op z’n Nederlands. Een regio dat veel te bieden heef. De leukste manier om deze regio te leren kennen is via de lekkerste route: “La Vallée de la Gastronomie”. Een route waarbij je onderweg naar wijnboeren luistert, aanschuift aan tafel waar je weer leert wat smaak is, flaneert door dorpen met duizend jaar oude charme of wandelt of fietst door het landschap, waarin je je onbezorgd voelt.

Dag 1: Dijon

Waar kunnen we beter de route van het gastronomische paradijs starten als in de hoofdstad van Bourgondië dan in Dijon. Midden in het centrum, bij het “Office du Tourisme”, spreken we af met historicus en stadsgids Clémant. Natuurlijk kiezen voor de ‘gourmet tour’. Clément neemt ons mee langs tal val historische adresjes en eeuwenoude winkeltjes. Gedurende een ochtend wanen we ons even terug in de tijd!

Dijon staat bekend om zijn talrijke specialiteiten en eeuwenoude culinaire tradities, waaronder:
Dijon Mustard: Sinds de 13e eeuw wordt deze wereldberoemde mosterd geproduceerd. De unieke smaak van Dijon mosterd komt voort uit de combinatie van bruine of zwarte mosterdzaadkorrels, zout en verschillende kruiden1. Het wordt gebruikt in talloze gerechten en recepten.
Crème de Cassis: Dijon is ook bekend om zijn crème de cassis, een zwarte bessenlikeur die wordt gebruikt in cocktails zoals Kir en Kir Royale.
Pain d’Épices: Deze kruidkoek wordt al sinds de middeleeuwen geproduceerd. De zoete koek is gevuld met een mengsel van kruiden zoals kaneel, gember en kardemom.
Jambon Persillé: Dit gerecht, dat teruggaat tot de middeleeuwen, bestaat uit gekookte ham die wordt gecombineerd met peterselie en andere kruiden.

Bucketlist Dijon

Het autovrije, middeleeuwse centrum van Dijon komt door haar architectuur en eeuwenoude en authentieke pandjes heel gezellig over. Met de vele terrasjes, wordt dat alleen maar versterkt. Omdat het centrum niet al te groot is, straalt het ook iets intiems uit. De gourmet rondleiding is beslist de moeite waard. Onze tip: vraag naar Clément. Hij is een geboren verteller! Dit zijn onze aanbevolen adresjes in Dijon:

Dag 2 – Côte d’Or

In de Côte d’Or bezoeken we de volgende adresjes:
Domaine Philippe Gavignet
Ferme Fruirouge
Maison aux milles Truffes
La Moutarderie Fallot

De Bourgogne-wijnstreek, ook wel bekend als Bourgondië, bestaat uit verschillende subregio’s die vaak worden aangeduid als “Côte”. De naam côte heeft hier niet de betekenis van kust maar van een kleine helling, een wijnhelling! De Côtes die de meest prestigieuze wijnstreken van de regio vertegenwoordigen zijn:
Côte d’Or – Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor zowel de Côte de Nuits als de Côte de Beaune, en wordt beschouwd als het hart van Bourgogne.
Côte de Nuits – Bekend om zijn rode wijnen van Pinot Noir, vooral uit dorpen zoals Gevrey-Chambertin en Nuits-Saint-Georges.
Côte de Nuits-Villages – Deze ligt tussen Côte de Nuits en Côte de Beaune, en omvat diverse dorpen die uitstekende wijnen produceren.
Côte de Beaune – Staat bekend om zowel rode als witte wijnen, met beroemde dorpen zoals Pommard en Meursault.
Côte Chalonnaise – Produceert een mix van rode en witte wijnen van zowel Pinot Noir als Chardonnay.

Andere gebieden in de Bourgogne die ook wijnproduceren, maat die minder bekend zijn of een kleinere productie hebben zijn:
Chablis: Gelegen in het noorden van Bourgogne, vooral bekend om zijn frisse en minerale Chardonnays.
Mâconnais: Ten zuiden van de Côte Chalonnaise, bekend om zijn betaalbare en toegankelijke witte wijnen, voornamelijk van Chardonnay.
Beaujolais: Technisch gezien maakt Beaujolais deel uit van Bourgogne, maar het staat op zichzelf bekend om zijn rode wijnen, voornamelijk gemaakt van de Gamay-druif.

Dag 3: Côte Chalonnaise

De volgende dag verlaten we de Côte d’Or, de noordelijke regio in Bourgondië, en vervolgen we onze reis door de Côte Chalonnaise. De Côte Chalonnaise, zo’n 25 kilometer lang, ligt in het verlengde van de Côte de Beaune. Onze gastronomische route voert ons via Rully naar Charolais, de bakermat van de gelijknamige koeien.

In de Côte d’Or bezoeken we de volgende adresjes:
Maison André Delorme (Crémant de Bourgogne)
Maison Dufoux (chocolatier Bernard Dufoux)
La Maison du Charolais (museum)

Wil je het hele verslag van onze reis lezen? Klik dan gauw verder naar ons artikel op RonReizen!

Praktische informatie voor je bezoek aan Bourgogne

Reizen naar Bourgondië

Bourgondië is goed bereikbaar met de trein of de auto. Met de de trein reis je met Eurostar naar Parijs en vervolgens met de TGV in ongeveer 7 uur vanaf Amsterdam Centraal naar Dijon. Vanaf Utrecht is de reisafstand met de auto ongeveer 700 kilometer. Een directe bus vanuit Utrecht naar Dijon met FlixBus is ook mogelijk. Die reis duurt ongeveer 11,5 uur en is de meest voordelige optie (de tickets beginnen bij ongeveer €26 als je van tevoren boekt).

Eten, drinken en overnachten

Eten in Bourgogne kan in alle prijsklassen. Van een gezellig lokaal restaurant tot een Michelin-sterren restaurant. De keuze is enorm. Kijk voor meer knusse en culinaire adresjes op de site van Bourgondië Tourisme. In een culinair artikel lichten we onze ervaring in het sterrenrestaurant van Frédérique Doucet toe, gelegen in Charolles, in het zuidwesten van Bourgondië.

De variatie aan accommodatie om te overnachten in Bourgogne is onuitputtelijk. Start je verblijf in het centrum van Dijon, of midden tussen de wijndomeinen in de Côte de Nuits of Côte de Beaune, langs de wijnroute richting het zuiden, of met uitzicht op de Charolais koeien in het zuiden. Er is voor ieders budget passende accommodatie te vinden. Van een lieflijke kamer in een B&B, je eigen torenkamer in een kasteel tot een suite in een Michelin-sterren hotel. Hieronder de accommodaties, waar ik tijdens mijn reis verblijf.

  • Maison Doucet: Een viersterrenhotel in de Charolais met sterrenrestaurant. Voor een gastronomisch verblijf in Charolles, biedt Maison Doucet naast haar riante hotelkamers, een sterrenrestaurant, bistro, spa en buiten zwembad. Terwijl ik hier verblijf, maak ik in het sterrenrestaurant kennis met de parels uit de Saône-et-Loire, onder leiding van chef-kok en eigenaar Frédéric Doucet. Met zijn brigade tovert hij verrukkelijke gerechten op je bord. Meer informatie over de historie van Maison Doucet inclusief een gastronomisch weekend is binnenkort te lezen op de culinaire pagina van travelsbymonique. Wel kan je alvast onze video bekijken!
  • Château de Saint-Aubin: Dit volledig gerenoveerde wijnhuis uit 1860, gelegen in het hart van de Côte de Beaune, biedt 4 ruime smaakvolle ingerichte gastenkamers. Naast een wijnproeverij, of relaxen bij het buitenzwembad heeft het hotel ook e-bikes in de verhuur, zelfs onder begeleiding, compleet met wijn-proef-arrangement: Expérience Vélo Vignoble.

Maak je reis naar de Bourgogne compleet met deze handige tips

Bourgogne: video La Vallée de la Gastronomie 

“Fine dining” in Bourgogne

Maak in de culinaire video kennis met het restaurant van Frederic Doucet.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze reistips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Instagram.

Bol AlgemeenBol Algemeen