Op Wijnreis met ‘De Grote Hamersma’

Ga je mee op wijn safari door een wijnstreek in Frankrijk waar ze hun eigen kwaliteitslabel hebben? In Frankrijk kennen we het wijnkeurmerk AOP. Appellation d’ Origine Protégée, wat zoveel betekent als ‘beschermde herkomstbenaming’. Maar, er is een streek in Frankrijk die zich bewust onttrok van de AOC regels. Daar hebben jonge avontuurlijke wijnmakers een ander wijn kwaliteitslabel in het leven geroepen. om met de wat soepeler regels goed in te kunnen spelen op de vraag vanuit de markt. Wie anders dan Harold Hamersma, Nederlands bekende auteur van “De Grote Hamersma”, neemt ons, in dit blog, mee langs gerenommeerde wijnhuizen in de Pays d’Oc. On y vas?

Wijnwinkel Siersma Wijnadvies Laren (N-H) – Foto Siersma Wijnadvies

Veel kilometers hoeven we niet te reizen. Want tijdens deze wijn safari neemt Harold ons mee naar enkele wijnwinkels in het Gooi. Het eerste wijnhuis dat we bezoeken ligt in Laren. Na het middaguur stappen we de wijnwinkel Siersma Wijnadvies, van Rutger Siersma binnen. Als Harold zelf de deur opent sta ik ineens oog in oog met de man die meer dan dertig wijnboeken heeft geschreven, waaronder de prijswinnende boeken “De Grote Hamersma” en “Wijnreis door mijn lichaam“. In 2013 werd hij uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Tja ben ik, ongebruikelijk, toch even van mijn ‘à propos’, zeg maar sprakeloos. Even later arriveren ook de andere genodigden.

Pays d’Oc wijnproeverij bij Siersma Wijnadvies

In het proeflokaal, in de kelder van Siersma Wijnadvies, bijt Harold het spits af met een leuke anekdote. Daarna verdiepen we ons toch echt serieus in waar we hier voor zijn en proeven we de eerste van de vier Pays d’Oc wijnen. De eerste wijn “Villa Blanche, Sauvignon Blanc 2022 van Calmel & Joseph is meteen een binnenkomer! Met een frisse sprankelende ‘neus’ en fijne zuren is het begin van de wijnproeverij voor mij direct geslaagd. Andere deelnemers knikken ook.

De andere wijnen die we proeven zijn “Claude Val Blanc, white blend 2022” van Domaine Paul Mas. “Villa Blanche, Syrah 2020″ van Calmel & Joseph. En “La Croix, red blend 2019” van Domaine de Castelnau. Vergezeld door wat hapjes én spraakmakende verhalen en interessante wijninformatie die Harold ons op een humoristische manier meegeeft, loopt de eerste proeverij ten einde. We bedanken Rutger voor het royale onthaal en leuke kennismaking.

Voor het tweede wijnhuis lopen we een klein stukje door het sfeervolle Laren. We arriveren niets vermoedend bij een oude gerestaureerde boerderij, waar de Larense Wijnkoperij is gevestigd. Achter in de wijnwinkel staan de proefflessen al op ons te wachten. Dit keer beginnen we met een rosé: “Réserve Saint Auriol, Grenache – Syrah 2022, van Domaines Auriol. Daarna volgt een Chardonnay, “Bellevaux Réserve, Chardonnay 2022, van Les Vignerons du Narbonnais. Dan de witte “Marsanne 2022, van Vignoble Paul Mas. En we sluiten deze proeverij af met een Merlot. “La petit NOIR Merlot 2021, van het wijnhuis Celliers Jean d’Alibert.

Harold Hamersma – Larense Wijnkoperij Wesseling

Tijdens het proeven van de wijnen, wordt de Bellevaux door iedereen erg gewaardeerd. Deze Chardonnay en de Marsanne van Paul Mas uit de Languedoc bestempel ik voor de tweede safari als mijn favorieten. We bedanken Frank en Dirk voor hun gastvrijheid, waarna we met nieuwe inzichten en wijnverrassingen het gerestaureerde pand verlaten.

Een taxi shuttle brengt ons naar het laatste wijnhuis. Daarvoor rijden we naar Blaricum, waar we om de hoek bij Moeke Spijkstra bij WEXX Wijnen arriveren. Er wordt druk verbouwd in de monumentale boerderij. De passie van Ronald Modderkolk, krijgt hier binnenkort, na een ingrijpende renovatie, een aangepaste invulling. Terwijl wij proeven in de ‘opslag’, wordt de wijnwinkel verbouwd tot wijnbar.

WEXX Wijnen in Blaricum

Ook bij WEXX Wijnen proeven we vier Pays d’Oc wijnen. We beginnen met een verrassende Pinot Gris. Van het wijnhuis Domaine Coudoulet maken we kennis met de “Pinot Gris 2021”. Een frisse witte wijn die licht tintelt in mijn mond. Heel verrassend. Daarna volgt nog een witte wijn. Een Viognier van Domaine de la Baume. En we proeven twee rode wijnen. De “Malbec 2021 van het wijnhuis La Cour des Dames en de Révélation, Pinot Noir 2021, van Badet-Clément.

Wijnwinkel WEXX Wijnen

De ongelooflijk leuke en boeiende wijnsafari sluiten we af bij Blaricum’s hotspot, Café Moeke Spijkstra. Onder het genot van een hapje en een drankje (rode en witte wijn uiteraard uit de Pays d’Oc), praten we met elkaar nog even gezellig na.

De Pays d’Oc wijnsafari door het Gooi was een geslaagde wijnreis

De Pays d’Oc wijnen met het kwaliteitslabel IGP: Indication Géographique Protégée (beschermde geografische oorsprong) vind je in de regio Languedoc-Rousillon in Zuid-Frankrijk. Het wijn kwaliteitslabel vertegenwoordigt zo’n 1.400 bedrijven en 13.000 wijnproducenten. Daar zorgen 58 druivenrassen voor de productie van de geografisch beschermde wijnen. Met het Mediterrane klimaat en de vele monocépage wijnen staat de streek bekend om haar unieke diversiteit aan wijnen. Het Zuid-Franse wijn kwaliteitslabel Pays d’Oc IGP is de nummer 1 producent van roséwijnen uit Frankrijk. De verschillende wijnmakers produceren rosé in diverse stijlen en van verscheidene rassen zoals Cinsault, Grenache, Syrah, Merlot en Pinot Noir. Daar ben ik persoonlijk wel nieuwsgierig naar, want een rosé wijn is niet alleen heerlijk als aperitief, of op een terrasje in de zon… Wat dacht je van gegrilde vis, schaaldieren, varkenshaas, kip en ander gevogelte. Of rijkelijk gekruid eten? Santé!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *