De leukste vakantietips in het Salzkammergut

Het Salzkammergut is een schatkamer vol met kristalheldere meren, mooie wandelroutes en een rijke geschiedenis. Wie kent ze niet de ansichtkaarten van de wereld beroemde plaats, het UNESCO-werelderfgoed Hallstatt, of de charmante keizerstad Bad Ischl? Volgend jaar zijn Bad Ischl en de regio Salzkammergut “Europese culturele hoofdstad 2024”. Dankzij de 5 meren biedt de regio vele watersport mogelijkheden. Tel daar de wandelopties rond het Höllergebirge, Osterhorngruppe en de Dachstein en de culturele geschiedenis bij op en je hebt een vakantieregio bij uitstek. De regio is heel veelzijdig, en toch compact. Een groot pluspunt is bovendien de relatieve relaxedheid en authenticiteit die ik onlangs in deze regio ervaarde en zo charmant maken.

De “schatten” van Salzkammergut

Boottocht over de Wolfgangsee

Met zijn indrukwekkende panorama’s en turquoise water is de Wolfgangsee een van de mooiste meren in het hart van Europa. De vloot van WolfgangseeSchifffahrt is de grootste binnenvaartvloot van Oostenrijk en pendelt sinds 1873 tussen de idyllische stadjes St. Gilgen, St. Wolfgang en Strobl. Elk van de 5 schepen is exclusief af te huren voor speciale gelegenheden.
Wolfgangsee

Wolfgangsee, Wolfgangsee Schifffahrt © Salzburg AG

De Schafbergbahn

De SchafbergBahn is de steilste tandradbaan van Oostenrijk en brengt je in slechts 35 minuten naar de top van de Schafberg. Hij leidt sinds 1893 van St. Wolfgang naar de 1.783 meter hoge Schafberg. Met zijn markante top en het fantastische panorama over de bergen en meren van de regio Salzkammergut is de Schafberg een van de mooiste uitzichtbergen.
Schafbergbahn

SchafbergBahn © Salzburg AG

Zoutwereld Altausee en Hallstatt

Diep in de zoutberg van de Altaussee wordt natuurzout gewonnen. In de grootste actieve zoutmijn van Oostenrijk wordt jaarlijks niet alleen 1,5 miljoen kubieke meter pekel gewonnen. Alleen hier is het zoutgehalte zo zuiver dat ook natuurlijk zout gewonnen kan worden.

In de “Salzwelten Hallstatt” beleef je 7000 jaar zoutwinning op een spannende en onderhoudende manier. De rit met de Salzbergbahn, het spectaculaire uitkijkplatform “Welterbeblick” en een inloopgraf zijn het begin. Tijdens de rondleiding door de zoutmijn zullen 2 lange mijnwerkersglijbanen, het ondergrondse zoutmeer en de bioscoop uit de Bronstijd je verbazen.
Salzwelten Hallstatt

Salzburger Almenweg

De Salzburger Almenweg inspireert wandelaars al meer dan 15 jaar. De 350 kilometer lange route is een echte klassieker onder de langeafstandswandelpaden. Het verbindt alle 25 steden van de regio SalzburgerLand Pongau via 25 dagelijkse etappes, over 120 bergweiden, waarvan meer dan de helft officieel gecertificeerde alpenzomerhutten herbergt.
Almenweg-regionen

© Hochkönig, Christian Schartner

Conditorei Zauner

Sinds 1832 verwelkomt Konditorei Zauner de inwoners van Bad Ischl en bezoekers in de Kaiserstadt met zijn zoete lekkernijen. Het is een van de toonaangevende cake- en banketbakkerijen van Oostenrijk, bekend om zijn traditie en kwaliteit. Konditorei Zauner is een levende herinnering aan de tijd van de Keizer in Bad Ischl. Naast een indrukwekkende selectie gebak en koffiespecialiteiten straalt het gebouw zelf een echte keizerlijke flair uit.

Conditorei Zauner in Bad Ischl

De Fuschelsee

De streek rond de Fuschlsee bij Salzburg is de toegangspoort tot het Salzkammergut, beroemd om zijn bergen en meren. Maak een wandeling langs de kristalheldere Fuschlsee en neem een duik in het glinsterende turkoois-blauwe water. Ontdek rustige zwembaaien, gezellige almhutten en ruige bergtoppen met uitzicht op het meer. Het is slechts een half uur rijdennaar Salzburg of naar de Wolfgangsee. Hier beginnen de toproutes van het Salzkammergut: middelzware wandelingen of eMTB-fietstochten.
Fuschlsee

Bergtop – Fuschelsee

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze blogs

Vakantie in Salzkammergut | Relaxen aan de Fuschelsee

Gezinsvakantie boordevol avontuur

Familievakantie op een bio-boerderij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *