Wintersporten in Italië | Ontdek het ski en culinaire walhalla in Alta Badia

Heb je zin in een droombestemming voor je wintersportvakantie? Waar skiën en gastronomie hand in hand gaan? Lees dan gauw verder. Want in dit blog nemen we je mee naar de ultieme bestemming voor gastronomische, culturele en sportieve momenten in de Dolomieten.

Foto: IDM Südtirol-Alto Adige/Alex Filz

Ski en culinair walhalla

Midden in de Dolomieten (UNESCO Werelderfgoed) ligt een van de aantrekkelijkste wintersportgebieden van Zuid-Tirol. In de winter is het hier een paradijs voor skiërs met overwegend makkelijke pistes. De sprookjesachtige winterlandschappen doen de harten van menig wintersporter smelten. Maar dit gebied biedt meer dan alleen een gebied met 130 km geprepareerde afdalingen. Of zelfs 1200 km met de Dolomiti Superski pas. Maak kennis met Alta Badia, de ultieme gastronomische regio in de Alpen.

Foto: IDM Südtirol-Alto Adige/Alex Moling

De gastronomische regio

Hier in de Dolomieten, waar de Ladinische cultuur, de warme gastvrijheid en de Italiaanse flair samenkomen, is de gastronomie in de berghutten de kers op de taart. En dat maakt Alta Badia tot een bijzondere wintersport bestemming. Een wintersportgebied waar je geprepareerde pistes van wereldklasse vindt en berghutten met een uitzonderlijk culinair niveau.

Foto: IDM Südtirol-Alto Adige/Alex Moling

4 redenen voor een winter in Alta Badia

Alta Badia is een skiwalhalla. De Dolomiti Superski pas geeft toegang tot 1200 km aan skiplezier, waarvan 500 km, zonder je ski’s uit te hoeven doen. Ontdek de Sellaronda. Een skitour van 40 km die je met de klok mee en tegen de klok in kunt skiën. Daarnaast zijn er nog de Ski Tour La Crusc/ Santa Croce (5km) en de First World War Ski Tour (80km). 

De Dolomieten als decor. Ook voor niet skiërs of voor een dagje ‘zonder ski’s’ biedt Alta Badia genoeg alternatieven. Wat dacht je van winterwandelen of sneeuwschoenwandelen met de Dolomieten als decor? Of een wandeltocht met een gids? Ook zijn er prachtige langlauf loipes die voor onvergetelijke vakantiemomenten zorgen.

Culinaire hoogtepunten. Een wintervakantie in Alta Badia zit vol culinaire hoogtepunten. Naast de regionale keuken en Zuid-Tiroolse wijnen, bieden de berghutten verrassende hoogstaande gerechten. Wil je skiën én lekker eten ervaren? Ga dan voor “A Taste for Skiing“, “Sommelier on the Slopes“, of de “Wine skisafari“.

Liefde voor Ladinië. De Ladinische bevolking kenmerkt zicht door hun taal (Ladinisch) en haar eeuwenoude cultuur van landbouw en ambachten. In Alta Badia vind je de Ladinische tradities, taal en cultuur terug in de dorpen en in de berghutten. De typische Ladinische keuken is al jaren de basis voor vele chef-koks, die aan de hand van traditionele recepten de heerlijkste gerechten bereiden. Liefhebbers van de goede keuken mogen een bezoek aan een van de berghutten in Alta Badia niet overslaan. De gezellige berghutten, in karakteristieke Tiroolse stijl, bieden naast Ladinische specialiteiten zoals “bales da ciocie” (knoedels met spek), “panicia” (gerstesoep) of ‘”pössl” (stukjes pannenkoek met rode bosbessen) ook haute cuisine en schenken daarbij uitstekende Zuid-Tiroolse wijn.

Foto: Alta Badia/Freddy Planinschek

A taste for skiing

Dit evenement vindt jaarlijks plaats in Alta Badia. Gepassioneerde chef-koks komen uit verschillende regio’s van Italië.

Het concept van het initiatief blijft hetzelfde: elk van de deelnemende chef-koks, wordt toegewezen aan een berghut op de hellingen van Alta Badia, en creëert een recept dat wordt aangeboden aan skiërs gedurende het hele winterseizoen. Dankzij het voorstel van chef-kok Massimiliano Alajmo, bekroond met drie Michelinsterren, staat de editie 2023/24 in het teken van spontaniteit. Spontaniteit heeft te maken met intuïtie en directheid. De aangeboden gerechten zijn eerder een lofzang op soberheid dan op overbodigheid, in perfecte harmonie met de Alpenomgeving die ons omringt.

Foto: Alta Badia/Alex Moling

Bijzonder initiatief

Zoals altijd is het “A taste for skiing” initiatief gekoppeld aan een belangrijke liefdadigheidsactie en wordt een deel van de kosten van het gerecht gedoneerd aan La Miglior Vita possibile. Een vereniging die kinderpalliatieve zorg ondersteunt. Degenen die het gerecht van het initiatief in de deelnemende hutten bestellen, ontvangen elk een klein doosje met voortreffelijke chocoladepralines, genereus bereid door Crispo in samenwerking met chef-koks en banketbakkers. Ook dit jaar wordt de voorbereiding van dit doosje toevertrouwd aan jongeren met autisme-spectrum-stoornissen. Lees meer over de deelnemende chef-koks en de berghutten waar zij deze winter hun gastronomische gerechten serveren.

Foto: Alta Badia/Andrea Cucina

Sommelier on the slopes

Sinds enkele jaren is Alta Badia niet alleen een eldorado voor skiërs, maar ook een walhalla voor fijnproevers. De combinatie van perfecte pistes met de majestueuze achtergrond van e Dolomieten, creëert een ideale setting voor een onvergetelijke gastronomische beleving. In verschillende deelnemende berghutten, biedt dit initiatief een uitzonderlijke gelegenheid om tijdens een begeleide proeverij de beste wijnen van Zuid-Tirol te leren kennen. Onder begeleiding van een gids en een sommelier ski je van berghut naar berghut en proef je diverse Zuid-Tiroolse wijnen. Klik voor data en deelnemende hutten op de Sommelier on the slopes pagina.

Foto: Alta Badia

Wine Skisafari – De dl vin

De wijnskisafari, in het Ladinisch “De dl Vin” is dé skisafari voor liefhebbers van skiën en goede wijn op de pistes van Alta Badia. Het is een allround wijnbeleving die varieert van bubbels, witte wijnen met een sterk en fris karakter, tot rode wijnen, die de ene keer fruitig, de andere keer vol en gestructureerd zijn. Het leuke van deze skisafari is dat je van hut naar hut trekt en een brede selectie van de beste wijnen van Zuid-Tirol proeft. Klik voor meer informatie over tickets en deelnemende bergrestaurants hier op “de skisafari voor wijnkenners

Foto: Alta Badia/Freddy Planinschek

De gourmet vallei in de Dolomieten

Alta Badia wordt al jaren gekroond door de toonaangevende gastronomische gidsen, wat zijn positie als juweel van de Italiaanse gastronomie bevestigt. Door de jaren heen zijn bekroonde chef-koks en restauranthouders een bron van inspiratie geweest voor de vele jonge lokale koks en hoteleigenaren, voor de gastronomische kookkunst. De talrijke gastronomische onderscheidingen, vooral de Michelinsterren, zijn daarvan het bewijs én reden tot grote trots.

Foto: Alta Badia/Armin Terzer

Interessante en praktische tips

  • Reserveren: Voor de beste prijzen reserveer je via de website van Alta Badia.
  • Wil je reviews lezen, kijk dan eens op Booking.com.
  • Prijzen van vliegtickets naar Innsbruck Airport.
  • Boek een huurauto vanaf Innsbruck Airport.
  • Met de trein: De dichtstbijzijnde treinstations zijn: Bruneck/Brunico (37 km), Brixen/Bressanone (65 km), en Bolzano/Bozen (via de Gardenapas – 65 km). Bussen rijden dagelijks van en naar Alta Badia. 
  • Meer informatie over Val Gardena vind je op deze site: Val-Gardena. En op deze site  kan je zelfs doorklikken naar de regiosite van Alto Adige. Die als enige in het Nederlands is!
  • Reisgidsen over de regio Zuid-Tirol vind je op BOL.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *