Wandeltips | De mooiste locaties in de herfst in Tirol, Oostenrijk

De herfst is een mooie tijd om Oostenrijk te verkennen: de dagen zijn niet meer benauwend heet en de avonden zijn nog niet koud. De weilanden worden nog een laatste keer gemaaid, de laatste vruchten worden geoogst. Oh en dan al die kleuren!

De herfst, de verbindingsperiode tussen de twee uiterste seizoenen zomer en winter, is een bijzondere tijd. Met deze wandeltips ontdek je de mooiste locaties voor een bijzondere herfstvakantie in Tirol.

Pfundser Tschey

Het betoverende hooggelegen dal boven Pfunds met de mooie oude naam Pfundser Tschey ligt op 1.650 meter boven zeeniveau. Dit dal maakt in de herfst niet alleen indruk met de mix van zonnewarmte en een aangenaam koel briesje, maar ook met een uitstraling die heel rustgevend werkt. En dan zijn er de talloze piepkleine schuurtjes van donker verweerd hout, de zogenaamde kookhutten, die willekeurig over het landschap zijn verspreid.

Wandeltip: Pfundser Tschey
Afstand: 9,6 km
Aantal hoogtemeters bergop/bergaf: 210 mtr.
Beste tijd van het jaar: april tot en met oktober
Parkeren: Pfundser Tschey, Greit

Pfunds, Pfundser Tschey © Tirol werbung

Telfer Wiesen

De Telfer Wiesen maken deel uit van het Stubaier dorp Telfes en een van de mooiste gebieden in Tirol voor ontspannende herfstwandelingen of mountainbike tochten met het hele gezin. Uitgestrekte, zeer lichte lariksbossen in een glooiend middelgebergte aan de zonnige kant van het voorste Stubaital. Het is een verrukkelijk gezicht de verfijnde nuances van geel, oranje en goud. En keer op keer dwaalt het uitzicht kilometers ver in het Stubai en in het Wipptal of omhoog naar de Patscherkofel, de zuidelijke huisberg van Innsbruck.

Wandeltip: Telfeser Wiesen
Afstand: 5,6 km
Aantal hoogtemeters bergop/bergaf: 112/107 mtr.
Beste tijd van het jaar: april tot en met oktober
Parkeren: Kreither Alm

Telfs, Telfeser Wiesen © Tirol Werbung

Piburger See

De Piburger See kom je niet toevallig tegen. Een beboste heuvelrug scheidt Piburg van Oetz in het onderste Ötztal. Een enorme rotsval, veroorzaakt door de laatste ijstijd, blokkeerde het pad van de Ötztaler Ache en damde het meer af. Bij een wandeling rond de Piburger, zoals de lokale bevolking het kort noemt, imponeren de laatste waterleliebloesems, gracieus wit in hun groene bladerdek, verlangend naar de stralen van de late zon. Tip voor fotografen: in de ochtendzon kan de herfststemming aan de Piburger See bijzonder goed met de camera worden vastgelegd.

Wandeltip: Piburger See
Afstand: 8,2 km (rondwandeling)
Aantal hoogtemeters bergop/bergaf: 362 mtr.
Verfrissingen: diverse Gasthöfe in Oetz, restaurant aan de Piburger See, Gasthof Piburger See
Beste tijd van het jaar: mei tot en met september
Parkeren: in Oetz

Ötztal, Piburger See © Tirol werbung

Rissbachtal

Hoe uniek en waardevol de Grote Ahornboden in het achterste Rissbachtal is, zagen de Tirolers al vroeg in: de Grote (en ook de Kleine) Ahornboden in het zogenaamde Eng zijn sinds 1927 beschermd als natuurmonument. De alpenweiden in het Karwendelgebergte ten noorden van het Inntal, begroeid met maar liefst 2.500 platanen, ademen een bijna sprookjesachtige magie uit, die zich in de herfst, wanneer de bladeren geel en helder roestrood kleuren, volledig ontvouwt. Als u meer wilt weten, kunt u in het natuurparkhuis Hinterriss meer te weten komen over de fauna, flora en geologie van de Ahornboden.

Wandeltip: Panoramaweg Binsalm
Afstand: 5,8 km
Aantal hoogtemeters bergop/bergaf: 426 mtr.
Verfrissingen: Rasthütte Eng-Alm, Alpengasthof Eng
Beste tijd van het jaar: juni tot en met oktober
Parkeren: Ahornboden bij Alpengasthof Eng in Hinterriss

Vomp, Karwendel, Ahornboden © Tirol Werbung

Obernberger See

Op een zonnige herfstdag aan de Obernberger See verzamelt de natuur zich weer op volle kracht voordat ze in winterrust gaat. Het wateroppervlak glinstert in de meest veelbelovende kleuren: er is het sprookjesachtige blauw van lapis lazuli, er zijn delicate tinten turkoois met een lichte zweem van groen en er glinsteren donkergroene malachiet en smaragden. De lichtgele lariksbossen en de machtige Tribulaun-toppen, die scherp afsteken tegen de onwerkelijk blauwe lucht maken de kleurschakeringen helemaal fenomenaal. Aan de oever van het meer is het hier stil, zo stil dat je nooit meer weg wilt.

Wandeltip: Obernberger See
Afstand: 6 km (rondwandeling)
Aantal hoogtemeters bergop/bergaf: 240 mtr.
Beste tijd van het jaar: juni tot medio oktober
Parkeren: parkeerplaats Waldesruh am Talende in Obernberg

Obernberger See © Tirol Werbung

Vielgraten- en Winkeltal

Zachter dan hier wordt een vakantie in de bergen niet: in de valleien van Villgraten- en Winkeltal wordt bescheidenheid op het gebied van infrastructuur als een deugd beschouwd, die ook zeer wordt gewaardeerd door wandelaars en bergbeklimmers die terugschrikken voor hectische drukte. Hier deel je het pure geluk van wandelen over zachte alpenweiden met slechts een paar verspreide gelijkgestemde mensen, maar ook met volledig ontspannen koeien en de beroemde Villgrater-schapen, die geen idee hebben dat hun heerlijke zomervakantie voor deze tijd snel voorbij zal zijn.

Wandeltip: Volkzeiner Hütte
Afstand: 13,5 km
Aantal hoogtemeters bergop/bergaf: 388 mtr.
Verfrissingen: Volkzeiner Hütte
Beste tijd van het jaar: juni tot en met oktober
Parkeren: in Außervillgraten

Villgratental © Tirol Werbung

Meer informatie vind je op de website van Visit Tirol.

Dit artikel vin je misschien ook interessant: Vakantietips voor de herfst

2 reacties

  1. Ken je Alpnachstad in Zwitserland. Daar wil ik weer naartoe. Vanuit het dorp de Pilatus beklimmen. Op 2 kn hoogte een hotel. Met de speciale bergtrein terug naar het dal. Mooi uitzicht over het Alpnachersee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *