Vakantie in Frankrijk ? Fiets door de Drôme als de lavendel bloeit

Wie van fietsen en lavendel houdt wil maar een ding: op vakantie in Frankrijk als de lavendel bloeit. Waar kan dat beter dan in de Drôme Provençale. Want dan is het landschap doordrenkt met paarse tinten die een dromerig kleurenpalet vormen en waarbij een zoete, ontspannen geur je tegemoet komt. Dus bezoek deze streek vol hoogtepunten in juni waarin de lavendelvelden vol geurende lavendel op haar mooist zijn.

Op weg naar dé lavendelstreek

We kiezen ervoor om vanuit Nederland de snelweg te nemen tot Montélimar, waarna we via een prachtige binnendoor weg onze eindbestemming bereiken. Ons avontuur kan niet beter beginnen als in het schattige dorpje Grignan, dat vooral bezoekers trekt om haar beroemde kasteel. En gedurende ons verblijf ontdekken we dat niet alleen het dorpje, maar ook de omliggende heuvels in de Drôme Provençale meer te bieden hebben.

Hôtel Ferme Chapouton

In de middag arriveren we bij ons eerste hotel: Hôtel Ferme Chapouton. Het ligt mooi, net buiten Grignan, omringd door een weelderige tuin. De oude boerderij met gastenkamers is geweldig gerestaureerd met behoudt van prachtige details. De stijl in het aangrenzende restaurant ademt een landelijke sfeer en heeft een moderne uitstraling. De houten kap die meters hoog is, springt direct in het oog.

Gastenkamer Ferme Chapouton

Franse charme in de Drôme

Aan de receptie worden we zeer hartelijk ontvangen. We nemen onze sleutel in ontvangst en lopen de trap op naar onze kamer. In vergelijking met andere luxe hotels binnen Europa, is onze kamer niet super groot, maar wel heel erg knus. Zo had ik me een hotelkamer precies voorgesteld in deze streek van Frankrijk! Lieflijk en een tikkeltje romantisch! Én met airco.

Dezelfde middag verkennen we Grignan. Nou ik begrijp best waarom dit plaatsje tot ‘les plus beaux villages de France’ behoort. Voor het diner wandelen we terug naar het centrum. Ondertussen heeft het hotel alvast voor ons een tafeltje gereserveerd bij ‘Le Café des Vignerons’. We nemen plaats, in de schaduw onder een reusachtige boom. Terwijl we de menukaart (tapas op z’n Frans) bekijken worden er alvast een glaasje bubbels geserveerd.

Lavendel

Jammer dat we hier maar een nacht verblijven, want de sfeer in het hotel komt heel gemoedelijk en gastvrij over. En Grignan is zo’n typisch Frans dromerig dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Maar goed, de volgende dag rijden we, over de D538 naar onze volgende bestemming: Dieulefit. We hebben de tijd en stoppen veelvuldig langs de weg om ons te vergapen aan de velden vol lavendel. Het ene veld ligt er nog idyllischer bij dan het andere lavendelveld.

Dieulefit

In Dieulefit overnachten we in Hôtel Spa La Cachette. Een informeel hotel, gelegen op het terrein van een voormalige zijdefabriek. Onze hoekkamer met airco heeft uitzicht op het terras en op de royale tuin. Dieulefit staat bekend om haar keramiek. In het dorp zijn diverse winkels met aardewerk potten en servies te vinden. Prachtig al die aardse kleuren.

Al vroeg in de ochtend stappen we op onze elektrische fietsen. Omdat we zo ontzettend van fietsen houden en niet afhankelijk willen zijn van het aanbod bij een fietsverhuur winkel, hebben we besloten om zelf een e bike aan te schaffen. Waarom een e bike (een electrische mountainbike) en geen elektrische fiets, zou je misschien denken. Nou onze ervaring leert dat veel fietspaden in Europa deels over geasfalteerd en deels over onverhard terrein gaan. Plus we houden van mountainbiken door de bergen. Mede dankzij onze elektrische mountainbikes van Cube, beleven we heel veel fijne fiets kilometers.

vakantie-in-frankrijk-fietsen-met-een-elektrische-fiets-als-de-lavendel-bloeit
Lavendel in de omgeving van Dielefit

Fietsroute: “Route des Lavandes”

De gekozen fietstocht, “Routes des Lavandes” (de route is verkrijgbaar bij het Office du Tourisme in Dieulifit), is een route van +/- 45 km van Dieulefit, via la Bégude-de-Mazenc in de richting van Grignan en terug naar Dieulefit. Je zou deze fietstocht dus ook vanuit Grignan kunnen starten, alhoewel de tocht dan enkele kilometers langer is. Vanuit Dieulefit starten we in westelijke richting langs de D540. Onze eerste ‘stop’ langs de route is het plaatsje Le Poët-Laval. Le Poët-Laval is door Les Plus Beaux Villages de France erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Dat willen we natuurlijk graag met eigen ogen aanschouwen. Eerst moeten we nog flink trappen, want het dorpje ligt op een heuvel. Terwijl we kriskras door straatjes en steegjes lopen, vormen we ons een beeld van vervlogen tijden.

De geur van lavendel

We vervolgen onze route en passeren l’ Essentiel de Lavande. De lavendelkwekerij van Odile gaan we zeker nog bezoeken deze week. Daar verheug ik me al op. We fietsen verder en tegen koffietijd arriveren we in La Bégude-de-Mazenc. Het is marktdag, maar eerst laten we onze dorst lessen op het aangrenzende terras. De markt telt enkele kraampjes, van worst, vis en kleding tot souvenirs. Terwijl Erik, mijn man zich verdiept in de worst en ham, valt mijn oog op zakjes lavendel en een schattig doosje met een zeeptje, lavendel olie en een zakje geurende lavendel. Dat past nog net in een van mijn achterzakken van mijn fietsshirt, en dus…

Col d’ Aleyrac

Na deze koffiepauze wordt het tijd om onze route te vervolgen. Over een landelijke weg fietsen we in de richting van de Col d’ Aleyrac. Om de zoveel kilometer staat er een bordje langs de kant van de weg, met het stijgingspercentage en de afstand tot de ‘ Sommet’. We komen verschillende stijgingspercentages tegen, variërend van 3 tot 7%. Na de top worden we beloond op een weids panorama. Het maken van een foto heeft helaas niet zoveel zin, want de zon laat het vandaag afweten. Wel een prettige bijkomstigheid voor onze fietstocht, want gisteren tikte het kwik met gemak 37° aan.

vakantie-in-frankrijk-fietsen-met-een-elektrische-fiets-als-de-lavendel-bloeit

Typisch Frans

Na de Col d’ Aleyrac zoeven we naar beneden met een heerlijke snelheid. We fietsen door Salles-sous-Bois. Een piepklein dorpje. Helaas blijkt het enige restaurant gesloten. Voordat we de D24 opdraaien in de richting van Dieulefit nemen we nog even een kijkje bij ‘La Berre’. Een riviertje waar we jongelui zien spelen en zwemmen in het ijskoude water. Lang kunnen we er niet van genieten, want we willen toch nog wat eten en het loopt al tegen twee uur. Als we in Taulignan aankomen kunnen we nog net een versnapering bestellen bij la Bourgade. Wat een leuk, typisch Frans, tentje met terras onder stokoude wijnranken en druivenbladeren. We zitten er heerlijk, eten ‘ en passant’ van een plankje met worst en kaas en zien diverse kleurrijke Franse types voorbijkomen. Enkele Nederlands die passeren of wat komen drinken, zijn net als wij, gehuld in wielertenue.

vakantie-in-frankrijk-fietsen-met-een-elektrische-fiets-als-de-lavendel-bloeit
Lunch bij La Bourgade in Taulignan

We volgen de D538, na de lunch, terug naar Dieulefit. Aan deze ‘ Route Nationale’ liggen diverse lavendelvelden. Het is werkelijk schitterend om het ene na het andere veld te zien. Maar jammer dat er geen fietspad loopt langs deze drukke weg. Van de hele fietsroute vinden we dit het enige minpuntje.

De laatste dag…

Na al het fietsen langs lavendelvelden, een bezoek aan een lavendelkwekerij en rondtouren door de Drôme met haar authentieke dorpjes, besluiten we de laatste dag een bezoek te brengen aan Nyons. We hebben geluk, vandaag is de weekmarkt in Nyons. Deze weekmarkt trekt naast vele toeristen ook dorpelingen en bewoners uit de wijde omtrek. We vertrekken daarom betrekkelijk vroeg vanuit ons 3e hotel, hotel Plantevin en parkeren de auto op een kleine tien minuten lopen naar het centrum. Tientallen jaren geleden heeft deze markt al indruk op me gemaakt, dus we gaan niet eerder naar huis, voordat we deze gezellige markt hebben bezocht. We gaan vooral langs bij de streekproducten!

Markt in Nyons vakantie-in-frankrijk-fietsen-met-een-elektrische-fiets-als-de-lavendel-bloeit
Weekmarkt in Nyons

Een droomvakantie

De Drôme weet ieder jaar liefhebbers van natuur, cultuur en gastronomie te verleiden. Elk seizoen in de Drôme heeft zo haar aantrekkingskracht. Zoals de uitgestrekte velden vol bloeiende lavendel. En zeg nou zelf, wie valt er niet voor de charmes van dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Later in het najaar, als het truffel seizoen aanbreekt speelt de gastronomie een hoofdrol. Wie zin heeft om zichzelf eens flink te laten verwennen, kan aanschuiven bij een van de zeven Michelin-restaurants die de Drôme rijk is.

Interessante en praktische tips

We hebben ook een video gemaakt

Luxe hotelkamers_tot 70%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *