Fietsen in Oberösterreich | Routetips voor jouw vakantie in het ongerepte deel van Oostenrijk

Oberösterreich is een paradijs voor fietsers! De imposante bergen in het zuiden, de glooiende heuvels in het noorden en daartussen de vele rivierdalen en meren. Dit is Oostenrijk in het klein, zoals de inwoners zeggen. Je vindt er ‘stille schatten’ en bruisende plekken, geweldig eten en een springlevende cultuur.

Stap op de fiets en ontdek dit deel van Oostenrijk via de vele fietsroutes. Of je nu van een beetje uitdaging houdt of graag ontspannen fietst, er is voor iedere fietser genoeg te trappen: voor toerfietsers, mountainbikers of wielrenners. Beleef het op de fiets.

De bekendste onder de fietsroutes is ongetwijfeld de Donau fietsroute. We tippen je hieronder (in willekeurige volgorde) enkele andere routes, met als criteria “Panorama” of “Droomroute“, die zeker ook tot een van de mooiste fietsroutes zijn door dit prachtige deel van Oostenrijk.

Salzkammergut fietsroute

Net als de voormalige Ischlerbahn en de keizerlijke rijtuigen, brengt deze route je via de Wolfgangsee naar Bad Ischl. Omring jezelf met geschiedenis, majestueuze landschappen en schilderachtige uitzichten tijdens deze ontspannen tour door de Deelstaten Opper-Oostenrijk, Salzburg en Stiermarken. De totale lengte van deze route is 320 km en wordt aangeduid met “R2 en R19”.

Opmerking: deze route wordt niet aanbevolen voor racefietsers. In juli en augustus is het hoogseizoen in de steden aan de Salzkammergut-meren, waardoor de beschikbaarheid van accommodaties voor één nacht beperkt is.

Idyllisch uitzichtpunt langs de Salzkammergut Radweg

Tips voor onderweg:
– Wolfgangsee en de meer dan 70+ kristal heldere meren
– Eten in Restaurant de “Weiße Rössl” in hotel de “White Horse Inn” (St. Wolfgang, Wolfgangsee), is als een reis terug in de tijd naar een operette
– Bad Ischl, culturele hoofdstad van Europa in 2024
– Konditorei Zauner in Bad Ischl, een voormalige hofleverancier van het keizerlijk en koninklijk hof
– UNESCO werelderfgoed Hallstatt
– IJsgrotten in het Dachsteinmassief
– Verkort de route door aan boord te gaan van ’s werelds oudste stoomboot in Gmunden

Check actuele informatie over deze route op de site van Salzkammergut

Salzkammergut Radweg

Traun Bike Trail R4

De Traun-fietsroute is een van de belangrijkste noord-zuidroutes voor fietsers in Oberösterreich. Je fietst van het mooie raadhuisplein in Gmunden aan de Traunsee langs de rivier de Traun (bezoek de “Marienbrücke”), via Laakirchen en Ohlsdorf naar de Traunfall. De route gaat verder in de richting van Stadl-Paura en Lambach met zijn benedictijnenklooster. Verder langs de rivier naar Wels. Uiteindelijk bereik je je bestemming: de stad Linz, waar de rivier de Traun uitmondt in de rivier de Donau. De totale lengte van deze route is 82,8 km
Traun Bike Trail R4

Traunviertel Bike Trail

Fietsen langs kleine historische steden

Fiets langs historische kloosters in het Traunviertel, ontdek koninklijk-keizerlijke taferelen in het Salzkammergut en laat je betoveren door adembenemende natuurlijke juweeltjes langs de Donau. Linz is het start- en eindpunt van deze afwisselende fietstocht door Oberösterreich. Geniet van de landschappelijk indrukwekkende trajecten langs de mooiste rivieren van Oberösterreich en breng een bezoek aan de kleine historische steden Steyr, Gmunden, Bad Ischl, Braunau en Schärding. De afzonderlijke trajecten van de fietstocht zijn tussen de 50 en 65 km lang. In 7 dagetappes leg je in totaal 405 km op de fiets af. Beleef tijdens deze fietstocht “Oostenrijk in het klein – op twee wielen”.
Traunviertel route

Oberösterreichs historische route

Steyrtal Bike Trail R8

Indrukwekkende, gezinsvriendelijke fietstocht op de route van de voormalige Steyrtalbahn! Van Steyr in het noorden tot St. Pankraz in het zuiden. Door de grotendeels vlakke route is de Steyrtal-fietsroute ook ideaal voor gezinnen. Het familie fietspad R8 met zijn badplaatsen, rustplaatsen, interactieve stations, uitkijkpunten en kloven is tegelijkertijd zeer afwisselend.

Tip:
Als je het pad “stroomafwaarts” fietst, van zuid naar noord (van St. Pankraz naar Steyr), dan profiteer je van de natuurlijke helling.
Steyrtal Bike Trail

Steyrtal Bike Trail

Van Maloja naar Passau

De Inn-fietsroute volgt de rivier vanaf de oorsprong in Maloja tot aan de uitmonding in de Donau in Passau. Onderweg rol je keer op keer door interessante steden en dorpen die ooit leefden van zouthandel en een bezoek waard zijn. Je eerste station is de meer dan 750 jaar oude cultuur- en handelsstad Braunau am Inn met zijn prachtige oude binnenstad en de 6e hoogste toren van Oostenrijk, gevolgd door Obernberg, met zijn verdedigingsfort, waar regelmatig roofvogelshows worden gehouden. Ook het Augustijner Kanunnikenklooster in Reichersberg, het spirituele centrum van de regio ligt er schilderachtig bij, op een hoog terras boven de Inn.

Als je in de stemming bent voor diepe ontspanning en recreatie, is de juiste locatie niet ver weg, want je hoeft alleen maar een uitstapje te maken naar de thermale baden van Therme Geinberg. Of de barokke stad Schärding, die met zijn indrukwekkende gevels een ware lust voor het oog is, voordat je het einde van de Inn-fietsroute in Passau bereikt en een splitsing vindt met de Donau-fietsroute.
Inn Bike Route van Maloja tot Passau

Inn Bike Route

Wil jij op de hoogte blijven van al onze reistips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Instagram.

AlpenReizen

Vignet-bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *