Fietsen door Zuid-Tirol | Volg de Via Claudia Augusta met onze tips

Hou je van fietsen? Waar het ene berglandschap na het andere aan de horizon verschijnt, terwijl cultuur en natuur elkaar afwisselen. En waar je kunt kiezen om de route zowel bergafwaarts als bergopwaarts te fietsen. Lees dan verder en maak kennis met de historische handelsroute ‘Via Claudia Augusta’ in Zuid-Tirol. In deze blog tippen we een aantal highlights van deze eeuwenoude route en ontdekken we waarom dit deel van de Via Claudia Augusta fietsroute uitstekend geschikt is voor iedereen die van culturele en natuurlijke bezienswaardigheden houdt.

IDM Südtirol Wein_Tiberio Sorvillo

De oude handelsroute Via Claudia Augusta werd ruim 2000 jaar geleden door de Romeinen aangelegd. Tegenwoordig is de ruim 700 km lange route een afwisselende fietsroute die Duitsland, Oostenrijk en Italië met elkaar verbind. Deze fietstocht is vooral in de herfst een aanrader. Dan zijn de temperaturen mild en is het niet meer zo druk als in het hoogseizoen. Hieronder vind je informatie en onze tips over de route die wij fietsten. Lees het hele artikel op de site van RonReizen.

Voor een korte impressie hebben we deze VIDEO voor je gemaakt.

Etappe dag 1

Route: Mals/Malles – Partschins/Parcines
Afstand: 65,5 km
Accommodatie bij vertrek: Biohotel Panorama
Accommodatie bij aankomst: Design Hotel Tyrol
Kenmerk route: de route voert langs de rivier de Etsch/Adige, door weiland, langs biotopen en passeert schilderachtige dorpjes. Het uitzicht op de omringende bergtoppen, waaronder de Ortler, maakt de route extra imposant. Er is veel appelbouw langs deze route.
Aanraders voor koffie/lunch:
– Prat am Stilfersjoch: Kuntrawant Caffeebar (Via Mühlbach 25), Europabar Prad (Via Croce 2), Bar Kaffee Alpen (Via Nuova 26)
– Laas: Pizzeria Odler (Vinschgaustrasse 53), Gasthaus zur Krone (Piazza Principale 10)
Schlanders: Radtreff Burgg am Fischteich (lunchstop, ligt idyllisch aan een visvijver/meertje en direct aan de route).
Tips voor onderweg:
– De fietsroute voert langs Glurns, maar fiets vooral even onder de toegangspoort door en bezoek dit kleinste stadje van Zuid-Tirol.
Bezienswaardigheden onderweg:
Kasteel Choira – Schluderns
Biotoop Pradersand – Prad am Stilfersjoch
Kasteel Goldrain – Goldrain/Coldrano, Latsch/Laces
Messner Mountain Museum (MMM) JUVAL – Kastelbel/Castelbello, Naturns/Naturno

Fietsen langs de Etsch/Adige – Via Claudia Augusta

Etappe dag 2

Route: Partschins/Parcines – Eppan an der Weinstrasse
Afstand: 56 km
Accommodatie bij vertrek: Design Hotel Tyrol
Accommodatie bij aankomst: Hotel Weingut Stroblhof
Kenmerk route: de huidige (nieuwe) route voert langs de rivier de Etsch/Adige tot aan Bolzano. Na Meran/Merano fiets je door een breed dal.
Aanraders voor koffie/lunch:
– Meran
Trauttmansdorff
OW da Renato
Tips voor onderweg:
– Wie liever de oude (afwisselender) route volgt, buigt af bij Meran/Merano in de richting van Marling/Marlengo, Tscherms en Lana. Bij Vilpian voert de route weer langs de Etsch.
Bezienswaardigheden onderweg:
Kasteel Tirol – Dorf Tirol/Tirolo 
Therme Meran – Meran/Merano
Trauttmansdorff + botanische tuinen – Meran/Merano
Fruitbouw Museum – Lana

Foto: Design Hotel Tyrol

Etappe dag 3

Route: Kalternsee/lago di Caldaro
Afstand: 30 km
Accommodatie bij vertrek/aankomst: Hotel Weingut Stroblhof
Kenmerk route: de fietsroute slingert langs wijndomeinen en gaat een klein stukje door het gezellige Kaltern an der Weinstrasse/Caldaro sul Strada del Vino
Aanraders voor koffie/lunch:
– aan het meer bij Seehotel Ambach
Bezienswaardigheden onderweg:
Südtiroler wijnmuseum
Kellerei Kurtatsch
Kellerei St. Pauls

Na Tramin an der Weinstraße splitst de oude handelsroute zich in de richting van Verona en de Po of naar Venetië. Maar wij blijven nog even in het mooie Zuid-Tirol om door het prachtige zuidelijkste puntje te fietsen, waar de wijnbouw domineert.

Seehotel Ambach aan de Kalternsee
Uitzicht op de Kalternsee – Foto IDM Südtirol

Tijdens ons bezoek aan het Südtiroler wijnmuseum ontdekken we interessante feiten over de geschiedenis en de wijnteelt. Het zijn in mijn ogen ware genieën, die wijntelers, want in dit deel van Italië hebben de wijnboeren niet alleen te maken met de ligging, maar ook met de hoogte en de bodem. Door de eigenaardigheden van de terroirs, de natuurlijke verscheidenheid aan locaties en hoogtes (300 tot 700 meter boven zeeniveau), de oriëntaties en bodems vindt elke druivensoort zijn optimale locatie. Daarom mag een bezoek aan een zogenaamde ‘Kellerei’ eigenlijk niet ontbreken aan je reis door Zuid-Tirol. Wij bezochten Kellerei Kurtatsch in Kurtatasch/Cortaccia en Kellerei St. Pauls in Eppan an der Weinstrasse.

Kellerei St. Pauls in Eppan an der Weinstrasse

Voor wie is deze route geschikt?

De route door Zuid-Tirol, van de Reschenpas in de richting van Meran, die grotendeels de rivier de Etsch/Adige volgt, gaat voornamelijk bergafwaarts. Dat maakt deze route bijzonder aangenaam voor iedereen die op een relaxte manier wil fietsen door Zuid-Tirol. Het berglandschap links en rechts, kastelen en biotopen en de appelgaarden en wijndomeinen die we onderweg passeren, maken de route een lust voor het oog. Helemaal tijdens de herfst, het wijnoogst seizoen én het pluk seizoen van de vele appelsoorten die in Zuid-Tirol geteeld worden.

Fietsen door de Vinschgau vallei

Camping of hotel tijdens deze fietstocht?

Tijdens deze fietstocht overnachtte wij in Bio Hotel Panorama in Mals, Design Hotel Tyrol in Partschines en Hotel Weingut Stroblhof in Eppan an der Weinstrasse. Onze auto parkeerden we bij het laatste hotel en we regelden vervoer naar het eerste hotel. Voor de 2 overnachtingen namen we zelf onze bagage mee. Wil je liever overnachten op een camping dan kan dat ook heel goed in deze regio. Deze regio kent een verscheidenheid aan campings langs de fietsroute of in de aangrenzende dorpjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *