eBiken aan de zonnige kant van de Alpen met onze tips over Zuid-Tirol

We zoeken de zon op én het milde klimaat aan de zonnige kant van de Alpen. En dus vertrekken we naar het Meranerland. Om daar onder andere te fietsen door het Passeiertal en langs de Adige. Deze routes zijn relatief vlak, hoewel enkele stukken aardig wat valsplat voor je in petto hebben. Na deze twee dagen, ‘acclimatiseren’, fietsen we de volgende dag berg op. Vanuit ons hotel, Der Weinmesser in Schenna, fietsen we naar Hafling en Vöran en ervaren we vooral aan het begin van onze route een pittige klim. Zo’n 900 hoogtemeters in 6 kilometer, maar we hebben het er voor over. Want wie klimt wordt natuurlijk beloont met een afdaling! Met een heerlijke temperatuur van zo’n 24 graden zijn we helemaal in onze nopjes en denken alvast aan de Sellaronda Bikeday, waar we later in het jaar aan deelnemen. Dit evenement vindt 2 keer in het jaar plaats, in 2023 is dat 10 juni en 19 september. Het unieke van de evenement is dat alle passen rond de Sella dan zijn afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen. Nou dat lijkt ons wel wat. Voor het parcours, met 1600 hoogtemeters en 53 km, trappen we nu alvast wat ‘bergen’ weg.

Fietsen van Vöran naar Hafling in Zuid-Tirol

Fietsroutes

Rondom Meran liggen veel fietspaden. Wat van het fietsen hier een eldorado maakt. Vooral in het voorjaar, als de appelboomgaarden vol in bloei staan, of tijdens de herfst, wanneer de wijngaarden rood-oranje kleuren. Overal heb je uitzicht op mediterrane vegetatie en de omringende bergen. Vergeet vooral het fijne klimaat niet, waardoor hier vaak al aan het begin van het voorjaar én in het najaar (nog) lekker gefietst kan worden.

Een bijkomstig voordeel biedt de “Guest Card Südtirol”. Met deze kaart (verkrijgbaar bij je accommodatie) kun je onbeperkt gebruik maken van alle openbare bus- en treinverbindingen in Zuid-Tirol. Fietsen kunnen zelf gratis worden meegenomen in de treinen op de lijn Bolzano – Malles/Mals. Beschik je niet over een eigen e-bike bijvoorbeeld, dan kan je deze op veel stations met de ‘Eventcard‘ huren en achterlaten op de plaats van bestemming.

Fietsen langs wijndomeinen in Zuid-Tirol

De fietsroute ‘Radweg Passeiertal’ voert van Meran naar St. Leonhard, waar over een lengte van 20 km een prachtige natuur aan je voorbij trekt. De route voert langs de Passer. Tijdens elk seizoen laat deze route zich van haar mooiste kant zien. In het voorjaar zijn dat de boomgaarden met bloeiende appelbomen. Zomerdag is het heerlijk verpozen langs de Passer en in het najaar kleurt het landschap oranje, rood.

De appelbloesem in het voorjaar steelt de show

Voor wie een deel van de R1 de Etschtal route, wil fietsen, is het ook interessant om te weten dat er bus shuttles met fietsvervoer rijden, vanuit diverse plaatsen, naar Mals. De R1 route is een eenvoudige fietsroute. Licht glooiend, maar grotenseels dalend fiets je van Mals, in het Vinschgau/Val Venosta, bij de Reschenpass, langs de rivier de Adige, naar Meran/Merano of Bozen/Bolzano. De Etschtal route langs de rivier de Adige is een populaire fietsroute voor iedereen. De complete route is 115 km lang en voert van de Reschensee/Lago di Resia bij de Oostenrijkse grens, in het westen van het Vinschgau/Val Venosta, via de stad Meran/Merano naar Bozen/Bolzano. Deze route maakt onderdeel uit van de ‘Via Claudia Augusta!

Wijnheuvels in het Meraner Land

Genuss hotel

Gedurende onze “hoogtestage” verblijven we in Genusshotel Der Weinmesser. Een hotel dat haar gasten graag laat genieten van heerlijke wijnen, voortreffelijk eten, haar ligging en de natuur. De ligging en het uitzicht is absoluut heel erg mooi. Elke ochtend en avond heb ik grote ogen bij het ontwaken van de dag en bij het vallen van de avond. Dat geldt ook voor het grote gazon en het aangrenzende zwembad dat het hele jaar door verwarmd is. Hier een paar dagen vertoeven, onder het genot van een luxe ontbijtbuffet en elke avond een uitgebreid keuzemenu met bijpassende wijnen, laten je smaakpapillen feest vieren.

twee-persoons kamer natuur – Hotel Der Weinmesser

Met 60 kamers en suites is de sfeer relaxt. En voor wie wíl relaxen is er een wellness en een 18 meter lange, het hele jaar door verwarmde, buitenzwembad. Met uitzicht op de wijndomeinen, de appelboomgaarden én de omringende bergen, waaronder de Texelgruppe, is het beslist geen straf hier wat tijd door te brengen. Het buitenzwembad is overigens een zogenaamd ‘zoutwaterbad’, niet dat je daar iets van merkt, maar gelukkig is het geen ‘chloorbad’.

Het zwembad van Hotel Der Weinmesser

Het hotel biedt wekelijks, afhankelijk van het seizoen, een gevarieerd programma aan. Yoga/pilates lessen. Een olijfolie/balsamico proeverij. Een proeverij met diverse soorten bubbels en de wijnproeverij in Christian’s eigen vinotheek. Je komt verrassende en interessante dingen te weten en leert ook nog wat over enkele bijzondere wijnmakers uit de regio. Wat overigens ook erg vindingrijk is, is het diner op de vrijdagavond. Meer verklap ik niet. Het idee is uit ‘nood’ ontstaan en gegarandeerd een succes.

Interessante en praktische tips

  • Reserveren: Voor de beste prijzen reserveer je via de eigen website van Der Weinmesser.
  • Wil je reviews lezen, kijk dan eens op Booking.com.
  • Bekijk onze video die wij tijdens ons verblijf hebben gemaakt.
  • Prijzen van vliegtickets naar Innsbruck Airport.
  • Boek een huurauto vanaf Innsbruck Airport.
  • De “GuestCard” biedt veel voordeel tijdens je vakantie. Vraag ernaar bij het hotel of download eenvoudig de ‘Schenna APP’, met daarop je persoonlijke ‘GuestCard’.
  • Fietsverhuur is mogelijk bij e-Bike Schenna.
  • Elke dinsdag en donderdag verzorgt bikeguide Stephan Höfler een e-MTB-tour.
  • Elke maand zijn er diverse begeleide wandeltochten.
Privé sauna avond Hotel Der Weinmesser

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *