Bike & Wine | Ontdek de oudste wijnroute van Italië

Wil je romantisch fietsen over de oudste wijnroute van Italië? Waar je 300 dagen zon per jaar en een mild alpien-mediterraan klimaat aantreft? Lees dan verder en ontdek de ‘Alto Adige Wine Road’.

Terwijl je hier fietst, ontdek je de natuur & cultuur van Alto Adige. Je fietst tussen wijngaarden en boomgaarden, langs oude kastelen en forten, over comfortabele fietspaden en geniet van de verscheidenheid van het landschap. De fietstochten langs de ‘Alto Adige Wine Road’ zijn ook voor niet-profs een waar genoegen.

De landelijke ‘Alto Adige Wine Road’ voert langs 16 wijndorpen en maar liefst 70 wijnhuizen. In totaal is deze route 150 km lang. In verschillende plaatsen langs de wijnroute is er zelfs de mogelijkheid om een georganiseerd Bike & Wine tocht te boeken.

Door het uitzonderlijke klimaat is het landschap langs de Alto Adige de bakermat van belangrijke wijnen. De wijnbouwgebieden van Bolzano via Nalles tot aan Salorno worden gekenmerkt door een indrukwekkende verscheidenheid aan wijnstokken. Lagrein en Vernatsch, die wordt verbouwd als St. Magdalener- of Kalterersee-wijn, zijn afkomstig uit dit deel van het land. Naast deze autochtone wijnstokken is er ondertussen ook de lokale variëteit Gewürztraminer en groeien ook wijnstokken van internationale faam zoals Pinot Blanc en Pinot Noir langs de Alto Adige Wine Road.

De bijzondere geografische ligging staat garant voor gevarieerde uitzichten. Een verblijf aan de Alto Adige Wine Road gaat gepaard met wijngaarden in de vallei, op de mediterrane heuvels en aan de voet van hoge bergtoppen. De klimatologische omstandigheden zijn ook een bijzonder kenmerk van deze vakantiebestemming. Aangezien de mediterrane lente hier heel vroeg begint, is het goed mogelijk om al in maart met aangename temperaturen op vakantie te gaan naar Zuid-Tirol.

Bike & Wine tochten

Hieronder vind je een selectie van de wijn-fietstochten die in Zuid-Tirol worden aangeboden.

IN HET PINOT BLANC GEBIED – EPPAN
BIKE / Oud treinstation Eppan – Girlan – Schreckbichl – Montiggler See – Eppan Berg – St. Pauls & terug
PLEZIER / prachtige landhuizen, kastelen & burchten, steegjes & kerken en unieke wijngaarden
WIJN / bezoek aan een wijnmakerij met begeleide proeverij

IN DE ST. MAGDALENER- EN LAGREINGEBIEDEN – BOZEN
BIKE / Stadscentrum Bozen – Rentsch – Gries & terug
PLEZIER / de Magdalener-heuvel onder Rentsch, de historische wijnmakerijen en particuliere wijnboerderijen in Gries, het geografische oorsprongsgebied van de autochtone Lagrein-wijnstok
WIJN / bezoek aan een historisch wijnhuis met wijnproeverij

IN DE OMGEVING VAN DE KALTERER SEE – KALTERN
BIKE / Rottenburgerplein in Kaltern – Oberplanitzing – Kalterer See & terug
PLEZIER / de indrukwekkende omgeving van de Kalterer See en de gezellige dorpskern van Kaltern
WIJN / bezoek aan een wijnmakerij met begeleide proeverij

IN HET GEWÜRZTRAMINER WIJNGEBIED IN TRAMIN
BIKE / dorpscentrum Tramin – St. Jakobskerk in Kastelaz & terug
PLEZIER / de historische dorpskern van Tramin en zijn beroemde parochiekerk, heerlijk uitzicht op de wijngaarden van Tramin tot aan de Kalterer See
WIJN / bezoek aan een wijnmakerij met begeleide proeverij

De hierboven genoemde fietstochten kan je direct boeken

Aanvullende informatie vind je op Alto Adige Wine Road.

Interessante en praktische tips

  • Op de site van Alto Adige Wine Road, ook bekend als de ‘Südtiroler-weinstrasse’ vind je nog meer informatie. Over de wijndorpen, de wijnen, musea, events en agenda.
  • Ben je opzoek naar accommodatie in de buurt? Kijk dan eens op de accommodatie pagina van de Alto Adige Wine Road site.
  • Prijzen van vliegtickets naar Innsbruck Airport.
  • Boek een huurauto vanaf Innsbruck Airport.
Hotel Plattenhof in Tramin / Termeno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *