Doen voor fans van ‘Der Bergdoktor’!

Wat zou de Wilder Kaiser zijn zonder ‘Der Berdoktor’? De regio Wilder Kaiser met de steden Ellmau, Going, Scheffau en Söll is de thuisbasis van de beroemde seriedokter Martin Gruber. Elk jaar in de zomer worden de nieuwe afleveringen van “Der Bergdoktor” ter plaatse gefilmd.

Beleef je vakantie als in de film

Bekende filmlocaties van de succesvolle serie, in de Kaiser regio, zijn bijvoorbeeld de boerderij van de familie Gruber, de praktijk van de bergdokter en Gasthof Wilder Kaiser. Wanneer je deze locaties bezoekt, kun je een kijkje nemen achter de schermen en maak je kennis met de achtergronden van de bekende doktersreeks. Op reguliere fan-evenementen is er soms de mogelijkheid om de Bergdokter-sterren van dichtbij te ontmoeten. `Voor liefhebbers van deze populaire TV serie heb ik de ‘must-sees en do’s op een rijtje gezet.

De filmlocaties

KÖPFINGHOF IN SÖLL, de familie boerderij

Allereerst de familie boerderij, met het ontbijtterras van de familie Gruber. In de zomer is de boerderij van maandag tot en met zaterdag te bezoeken. Een echt hoogtepunt is de tractortour gevolgd door een bezoek.

© Felbert/Reiter

BERGDOKTER PRAXIS

De boerderij Hinterschnabel, van de voormalige burgemeester, is sinds 2007 beter bekend als de Bergdoktorpraxis. Sinds de bergdokter er zijn filmpraktijk runt, zijn de voormalige boerenkamers in het woongedeelte liefdevol gerenoveerd. De huisartsenpraktijk van Hans Sigl is in de zomer elke dinsdag en vrijdag te bezoeken. Het adres: Faistenbichl 15, Ellmau (alleen te voet bereikbaar).

In de zomer is de originele filmset elke dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag te zien van 9.30 tot 12.00 uur. Houd er rekening mee dat er wijzigingen kunnen zijn als gevolg van filmopnames.

© Felbert/Reiter

DORPSPLEIN GOING

Het dorpsplein in Going am Wilden Kaiser is het hart van de stad. Naast de statige kerk vindt je hier ook de herberg Wilder Kaiser, die sinds het begin van de opnames is getransformeerd van een rustige voormalige boerderij tot een filmherberg.

Zou je in Gasthof Wilder Kaiser een tafel of zelfs een kamer willen reserveren, dan moet ik je teleurstellen. De prachtige boerderij is eigenlijk helemaal geen herberg en wordt alleen gebruikt voor de buitenopnames in de serie “Der Bergdoktor”.

Wandeltip: Bergdoktor ronde Ellmau en Going

Deze rondwandeling van 11,4 km start in het centrum van Ellmau. Volg de borden naar het Bergdoktorhaus in westelijke richting. In de wijk Faistenbichl wacht de ‘Bergdoktorpraxis’ op je. Hier geniet je van hetzelfde uitzicht als Dr. Martin Gruber en zijn team. Je wandelt door de wijk Mühlberg in de richting van Auwinkl en van hier naar Gasthof Föhrenhof, de filmherberg “Wilder Kaiser” voor de binnen opnames. Maak hier tijd voor een pauze en geniet van een goede maaltijd. Volg de bewegwijzerde “Bergdoktorrunde” in oostelijke richting naar het Kaiserbad. Verder richting wijk Hausbach, langs de Blattlhof naar het kerkplein in Going. Na een bezoek aan de prachtige, laatbarokke kerk en de filmherberg “Wilder Kaiser”, waar de buiten opnames plaatsvinden, wandel je terug naar het startpunt in Ellmau.

Wandeltip: Gruberhof (8,4 km)

Vanaf het startpunt bij de ‘parkeerplaats Bergdoktor’, aan de Dorf 84, in Söll, wandel je langs het dalstation van de Söll-kabelbaan omhoog naar de Stampfanger-kapel. Boven de kapel stijgt pad nr. 51 gestaag en zacht, langs de Salfenau en de dambrug naar de Höckenhof, waar je dan de Brombergstraße bereikt. Volg deze een stukje bergafwaarts, tot voorbij Hof Talern, waarna je rechts het Köpfinghof, beter bekend als de boerderij van de familie Gruber. Deze wandeling heen en terug is ca. 8,4 km.

Als alternatief kan je ook de Bromberg Straße naar rechts volgen bij de Höckenhof richting Alpengasthof Gruberhof en jezelf trakteren op een stop daar. Loop dan het pad terug naar de Höckenhof om daar de ronde te vervolgen. De extra omleiding verlengt de wandeltijd met ca. 50 minuten.

Wandel mee met Luigi naar de filmlocaties

Voor deze reportage verbleef ik in Hotel Das Kaiserblick****s, in Ellmau. Dit hotel, dat 365 dagen per jaar geopend is, verzorgt zelf ook wandel activiteiten langs de filmlocaties onder leiding van de altijd vrolijke Luigi. 

Interesse in meer informatie over dit hotel? lees dan het blog Wellness en wintersport aan de voet van de Wilden Kaiser in Ellmau.

E-Bike tour: Kerkplein Going – Gruberhof

Wil je de mooiste locaties van Der Bergdoktor in de regio Wilder Kaiser bezoeken per fiets (e-bike)? Kijk dan eens op de e-bike tours. Naast puur fietsplezier bieden de drie Bergdokter e-bike tours schilderachtige en vermakelijke routes langs de locaties van de populaire tv-serie. Voor tochten met de elektrische fiets kan je kiezen tussen een gemakkelijke “Wilder Kaiser”-tocht, de middelzware “Seeblick”-route en de veeleisende “Panorama”-hoogtetocht. 

Begeleide activiteiten rond de bergdokter

Bekijk het ‘Bergdokter – acitiviteiten programma‘ voor alle begeleide activiteiten

EVENEMENTEN

Bergdokter Fandagen

Op de Bergdoktor-fandag op 11 mei 2023 in Scheffau am Wilden Kaiser staat alles in het teken van de populaire tv-serie Der Bergdoktor! Op de fandag met Hans Sigl en zijn tv-collega’s heb je de mogelijkheid om je idolen uit de tv-serie van dichtbij te leren kennen. Er wacht je een spannend en gevarieerd programma.  Bezoek voor ticket verkoop de site van Tourismusverband Wilder Kaiser

Bergdokter Bergfeest

Op het Bergdokter-bergfestival op 14 september 2023 hebben alle bezoekers de mogelijkheid om de sterren over Hans Sigl-vragen te stellen en de acteurs van dichtbij te ervaren. Het gevarieerde podiumprogramma heeft elk jaar verrassingen in petto en zorgt voor uitstekend amusement aan de voet van de Hohe Salve in Hochsöll.

Deelname aan het evenement is gratis en mogelijk zonder aanmelding. Voor het gebruik van de Hexenwassergondel naar het evenemententerrein gelden de normale tarieven en voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *