De vijf meest beruchte pistes van Tirol

Extreem steil, heel erg lang, wereldberoemd of alleen voor durfals. Ontdek in dit blog de beroemdste, of juist beruchtste skipistes van Tirol!

De meest gedurfde

De Valluga-noordafdaling op de Arlberg geldt als een van de meest spectaculaire freeride-routes in Tirol. De diepe sneeuwafdaling in het skigebied Ski Arlberg is steil en blootliggend en dat is precies waarom hij beroemd en berucht is. Wat de route bijzonder bijzonder maakt, is de weg naar boven. Wie met ski’s of snowboards gebruik wil maken van de Vallugabahn II-hutten, mag dat alleen onder begeleiding van een berggids. Voor alle anderen eindigt het uitkijkplatform op 2.809 meter hoogte.

Valluga skilift in skigebied “Ski Arlberg” in St. Anton

De langste

Brandende dijbenen zijn gegarandeerd op de Schwarzen Schneid in Sölden. Met 15 kilometer is het de langste piste van Oostenrijk. Het bergstation Schwarzen Schneid is het hoogste punt in het Ötztal dat met de kabelbaan te bereiken is. Vanaf de Rettenbachferner overwin je een hoogteverschil van bijna 2.000 meter naar het dalstation van de Gaislachkogelbahn.

Ötztal skigebied

De meest historische

De Olympische Winterspelen van 1976 versterkten de reputatie van Oostenrijk als skiland. Destijds kwamen 60.000 toeschouwers naar de Patscherkofel om Franz Klammer de Olympische afdaling te zien winnen. In de tussentijd stond hij echter pas op de derde plaats. Klammer gaf alles, stond meerdere malen op het punt te vallen en reed zelfs van de eigenlijke route af in de “Bear Corner”. Zijn durf bracht hem Olympisch goud. En de ‘huishelling’ van de inwoners van Innsbruck ging de geschiedenis in.

© TVB Innsbruck

De moeilijkste

Als een piste zo steil is dat zelfs je ski’s tijdens de afdaling fladderen, heb je niet alleen sterke zenuwen, veel vaardigheid en pas geslepen randen nodig om hem te overwinnen – zonder veel moed kom je niet eens op de piste. Zwarte steenbok op de Kaunertaler gletsjer nauwelijks beheersbaar. Met een stijgingspercentage van 87,85% voelt de 500 meter lange rit op de steilste helling van Oostenrijk als een vrije val. Ter vergelijking: iedere piste met een stijgingspercentage van 40% of meer wordt geclassificeerd als “zwarte piste”! De Black Ibex is, zonder overdrijving, zwarter dan zwart en mag alleen door ervaren skiërs worden geprobeerd.

© Kaunertaler Gletscher

De bekendste

Jaarlijks komen ongeveer 90.000 toeschouwers naar Kitzbühel voor de Hahnenkamm-race en 260 miljoen mensen bekijken deze op het scherm. De Streif wordt beschouwd als het moeilijkste racecircuit ter wereld. In de hoogste discipline leggen de atleten in minder dan twee minuten een hoogteverschil van 860 meter af en springen ze tot 80 meter. De gemiddelde snelheid bedraagt meer dan​​ 100 kilometer per uur. Behalve het raceweekend is de piste de hele winter open voor recreatieve sporters.

De Streif in Kitzbühel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *