De beste tips voor je vakantie in Pustertal

Eén van de pareltjes in de Dolomieten is onbetwist het Pustertal, op z’n Italiaans Val Pusteria. Voor jong en oud biedt dit gebied bijzondere, verrassende en vooral veel sportieve mogelijkheden. Van het voorjaar tot in de late herfst is vakantie vieren hier een koud kunstje. Maak alvast kennis met deze pareltjes, die je tijdens je vakantie niet mag missen!

San Vigilio di Marebbe

Dit pittoreske plaatsje ligt in het Val Pusteria (Pustertal), op 1200 meter hoogte. Midden tussen de imposante bergen en in het meest authentieke deel van Ladinië, dat nog niet door het massa toerisme is ontdekt. San Vigilio biedt een perfect vertrekpunt voor vele wandel- en fietstochten, want door haar centrale ligging is het als het ware de poort naar de Zuid-Tiroolse natuur parken Fanes, Senes & Braies en Puez Odle.  

De unieke en majestueuze panorama’s van de Dolomieten, de ongerepte naaldbossen en heuvelachtige groene weiden maakt San Vigilio di Marebbe en haar gehuchten vol tradities, de ideale plek voor liefhebbers van bergvakanties die de natuur graag op een rustige manier ervaren. 

Er zijn hier veel leuke activiteiten te ondernemen. Van een leuke e-bike trip, een spannende zipline, tot cultuur, en Ladinische tradities. Of bezoek bijvoorbeeld de gezellige stad Brunico (Bruneck). Met haar authentieke centrum rondom dé winkelstraat van Brunico, de Vicolo Cittadino.

Adrenaline X-treme

Hou je van een super spannende uitdaging? En lijkt het je leuk om van boomtop naar boomtop door de lucht te ‘zweven’? Boek dan je ‘zipline vlucht’ bij Adrenaline X-treme Adventures in San Vigilio. Je reservering boek je eenvoudig online, of op de dag zelf, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn. Leuk om met je partner of met een groepje vrienden of familie te beleven.

Avonturiers zullen enthousiast zijn over de maximale snelheid van de zipline, nl. 80km/uur. En de hele zipline-reis, die is 3 km lang. De eerste keer dacht ik ‘waar begin ik aan’, maar inmiddels heb ik al twee keer van de zipline ‘vlucht’ genoten. Het is een ervaring die je nooit zal vergeten.

Albergo Pederü

Dat een wandeling of MTB rit niet veel hoogtemeters nodig heeft, voor een leuke ervaring, dat bewijst deze route, “Tres la Val” die grotendeels langs de bergbeek ‘Ega d’Al Plan’ voert. Vanuit San Vigilio di Marebbe bereik je na 12 km, al slingerend langs de beek en door het bos Albergo Pederü, dat op 1.548 meter ligt. Dé trekpleister en startplaats voor vele wandelaars en MTB’ers. Onderweg naar deze berghut loop je grote kans om het vee, dat hier thuis is, tegen te komen. Ik ben er even voor gaan zitten, op veilige afstand.   

Via Komoot is deze 12 km wandeling van +/- 01:15 uur te downloaden.

Wanneer je Albergo Pederü bereikt, dan ontvouwt zich een panorama met steile toppen en bijna loodrechte rotswanden. Hier ligt één van de meest mooie natuurparken direct aan je voeten: ‘Fanes-Senes-Braies‘. Dit natuurpark is het op twee na grootste in Zuid-Tirol.

Wil je hier vandaan je wandel- of fietstocht starten, dan kan je de auto ’thuis’ laten, want er is een goede busverbinding tussen San Vigilio en Pederü. 

Wandelingen die starten vanuit Albergo Pederü zijn o.a.
– de route naar Rifugio Fodara Vedla (2.000 meter)
– de route naar de Rifugio Sennes (2.126 meter)
– de route naar Rifugio Lavarella (2.050) meter en naar Rifugio Fanes (2.060 meter) die dicht bij elkaar liggen.

Een overzicht van wandeltochten vind je hier op de officiële site van San Vigilio. 

Voor geoefende mountainbikers is het hier ook een paradijs. Wij fietsten een stuk in de richting van Rifugio Lavarella, maar onze Hollandse benen waren aan deze off-road klim (nog) niet gewend.

Hier in Val Pusteria ben ik verliefd geworden op het e-biken (MTB). En met zo’n decor als de Dolomieten zal dat nooit vervelen!

Kijk voor MTB routes bijvoorbeeld op de site van komoot, of bezoek de officiële site van San Vigilio.

Plan de Corones (Kronplatz)

Het hart van de regio, waar dit gebied haar naam aan te danken heeft, is de 2.275 meter hoge top: ‘Plan de Corones‘. Deze regio, gelegen in het noord-oosten van Zuid-Tirol, biedt een uniek en verbazingwekkend landschap. Naast een onovertroffen variëteit, van de middeleeuwse stad Brunico, de Ladinische Dolomieten dorpen San Vigilio en San Martin, tot de vakantiegemeente Chienes (Kiens), het actieve familiedorp Valdaora (Olang) en de rustieke Gsieser vallei met het idyllische Antholz dat bekend staat om haar wereldkampioenschap biatlon. 

Wij bezoeken de top, omdat we daar een fijne rondwandeling willen maken, de “Sentieres de Corones”. Vanuit San Vigilio, rijden we naar de Passo Furcia. Eenmaal daar aangekomen parkeren we onze auto op de parkeerplaats tegenover de kabelbaan (Strada Furcia 29 Brunico). Van hieruit nemen we de Cabinovia Ruis, die ons naar de top brengt, waar een groot deel van de (ski)liften op uitkomt. Op de top, wat eigenlijk meer op een plateau lijkt, kan je 360º rondkijken. Echt fenomenaal! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *